Как да презаверим винетките си?

Преобразуване на хартиена/стикер винетка в електронна винетка (тол такса).
От 1 Януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка (тол такса). Настоящите хартиени / стикер винетки ще продължат да бъдат валидни до края на срока върху тях. Ако обаче имате винетен стикер (хартиена винетка) ще се наложи да я презаверите / преобразувате в електронна винетка. Това преобразуване на хартиената винетка в електронна трябва да стане до 31 Януари 2019г. “Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 01 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа за целия първоначален срок на валидност на хартиения винетен стикер”, пише в новите разпоредби. В противен случай рискувате непредвидени последици – още не е напълно ясно как ще се процедира с непреобразувани/презаревени хартиени (стари) винетки.
Също така трябва да знаете, че след преобразувана не хартиената винетка в електронна, старата винетка трябва да остане залепена на стъклото на автомобила. Глобите за МПС без винетка са доста сериозни. Националното тол управление ще работи с огромна армия от служители - над 900 души, от които 600 ще са по пътищата затова е добре да презаверите / преобразувате хартиените си винетки в електронни винетки (тол такса). Какво е нужно за да преобразувата хартиена винетка в електронна винетка? Нужни са ви номер на колата и валидността на стария винетен стикер.
Не забравяйте да проверите и вашата застраховка гражданска отговорност и ако имате и застраховка каско. Карането на моторно превозно средство без гражданска отговорност е забранено и глобите са големи. С новите електронни винетки и докато системата се утвърди КАТ и АПИ със сигурност ще проверяват водачите на МПС повече. Затова е добра идея да проверите валидността на застраховките си – гражданска отговорност и каско.
Новите електронни винетки (тол такси) ще могат да бъдат закупени по няколко начина: сайта на тол системата чрез мобилно приложение терминали за самообслужване, които ще бъдат разположени в търговски обекти на каса в търговските обекти.

Тук ще можете да преобразуване на хартиена/стикер винетка в електронна винетка (тол такса) в момента, в който новата система заработи.